Zuiddag 20 oktober 2016

Datum
26/10/2016

Al sinds 2006 wordt ‘Zuiddag’ georganiseerd in verschillende scholen. Ook dit jaar gingen op 20 oktober meer dan 17 000 jongeren op zoek naar een job. Hun loon gaat naar een goed doel. Dit jaar gingen we aan de slag voor jongeren in Rio de Janeiro, waar zo’n 20 000 mensen leven op een vuilnisbelt. Door geld in te zamelen voor deze jongeren willen we mee de strijd aangaan tegen armoede en discriminatie.

Ook AZ Jan Palfijn Gent gaf dit jaar de kans aan vijf jongeren om voor een dag aan de slag te gaan in het ziekenhuis en daar was ik één van. Voor mij was het de eerste keer dat ik kon deelnemen aan Zuiddag en het was zeker en vast een leerrijke ervaring.

Op 20 oktober werd niet enkel Zuiddag georganiseerd, maar ook Dag tegen Kanker. In het ziekenhuis was er heel wat te doen rond deze dag: van een flashmob tot verschillende workshops. Een hele dag heb ik de activiteiten bijgewoond en was ik de fotograaf van dienst.

Ook de vier andere jongeren die in het ziekenhuis aan het werk waren, heb ik gevraagd naar hun ervaringen en beeld vastgelegd van hun werkdag.
Als eerste ging ik langs bij Florian, hij werkte die dag op de dienst Kinesitherapie. Hij begeleidde patiënten naar de therapie en volgde een hele dag hoe de kinesisten aan het werk gingen.
Daarna kwam ik bij Freya terecht op de dienst Psychogeriatrie, waar ze aan de slag ging als schoonheidsspecialiste. Ze verwende de mensen met een voetbadje, een handmassage en ook een schminkbeurt kwam aan bod. De hele dag luisterde Freya met plezier naar de verhalen die de patiënten vertelden. Het in contact komen met allerlei verschillende mensen en hen verwennen, liet bij haar een goed gevoel na.
De volgende bij wie ik langsging was Jolien op de dienst Geriatrie, waar ze hielp als zorgkundige. Voor één dag de werkwijze van een ziekenhuis meevolgen, vond ze heel interessant. Jolien heeft dan ook een hele dag meegelopen met de zorgkundigen op de afdeling: mensen eten gebracht en geholpen met het verplaatsen.
Als laatste ging ik op zoek naar Gulnida, zij liep mee op de Technische Dienst. Ze doorkruiste het volledige ziekenhuis met als doel zalen klaarzetten en meubelen verhuizen voor allerlei vergaderingen en evenementen. Ze gaf toe dat het zwaar werk is, maar de goede en leuke begeleiding van de Jan Palfijn medewerkers maakte het al heel wat minder lastig.

We zijn het er alle vijf over eens dat dit een heel leerrijke en leuke dag was in het AZ Jan Palfijn Gent. Nogmaals bedankt aan de mensen die ons die dag zo goed begeleid hebben. Het was een ervaring die we niet snel zullen vergeten!

Lisa (studente Zuiddag)

Voor meer info omtrent het project Zuiddag: http://zuiddag.be/