Wij zijn klaar voor de griep met 70% vaccinatiegraad bij onze medewerkers en artsen!

Datum
20/11/2018

Een vaccinatiegraad van 70% bij de medewerkers en artsen van AZ Jan Palfijn Gent: dat is het straffe resultaat van een geslaagde griepcampagne. Het laatste duwtje gaf de Gentse Belleman die op 12 november de bezoekers en medewerkers kwam sensibiliseren.

Het AZ Jan Palfijn Gent biedt elk jaar alle medewerkers en artsen een gratis griepvaccinatie aan. Met een uitgebreide interne campagne worden medewerkers en artsen grondig geïnformeerd over het belang van vaccinatie om zichzelf én de patiënten te beschermen. Een hoge vaccinatiegraad bij de medewerkers beperkt immers de kans op overdracht van het virus, ook naar patiënten die geen griepprik kregen. Dr. Louis Ide, verantwoordelijke voor het infectiebeleid: “Vanaf 70% vaccinatiegraad speelt is er een groepseffect, de zogenaamde kudde-immuniteit, die ook de rest van de groep beschermt. Met deze massale vaccinatie beschermt het ziekenhuis dus niet enkel de eigen medewerkers maar ook de patiënten.”

De griepvaccinatiecampagne van AZ Jan Palfijn Gent is een jaarlijkse gewoonte. Het ultieme streefdoel is om elk jaar 70% van de medewerkers te vaccineren. In 2017 liet 64,3% van de medewerkers zich vaccineren. De teller voor 2018 staat nu dus op 70%.

Vrijwillige vaccinatie maar belang van patiënt primeert

De vaccinatie gebeurt volledig op vrijwillige basis. Medewerkers werden gedurende de campagne gesensibiliseerd en getest op hun feitenkennis over vaccinatie. Het ziekenhuis laat iedereen de vrije keuze maar wie zich niet liet inenten zal tijdens een eventuele griepepidemie een mondmasker dragen bij contact met patiënten. Zo wordt de kans op het overdragen van het griepvirus aanzienlijk beperkt.