Vraag en aanbod spermabank uit evenwicht

Datum
16/08/2021

Samen met andere spermabanken in ons land trok onze fertiliteitsexpert dr. Wim Decleer afgelopen weekend in verschillende kranten aan de alarmbel. De vraag naar spermadonoren groeit, terwijl het aanbod slinkt. Het kans bestaat dat wensouders langer moeten wachten op een traject.

Een van de grootste spermabanken

De spermabank van ons ziekenhuis is een van de grootste van het land, maar ook wij kunnen nog moeilijk om het onevenwicht heen; de vraag naar sperma was nog nooit zo hoog en het aanbod nog nooit zo beperkt. “Vroeger hadden we een spermabank met duizenden stalen, nu zitten we aan enkele honderden”, zegt dr. Decleer. En dat maakt dat er met wachtlijsten gewerkt zal moeten worden. “Dat zou betekenen dat ouders zes maanden moeten wachten voor ze een traject kunnen starten. Als het dan niet van de eerste keer lukt, spreken we over een proces van jaren. Een moeilijke boodschap voor veel wensouders.” Ook in andere centra wordt er intussen met wachtlijsten gewerkt.
Lesbische koppels (28,2 procent) en alleenstaande moeders (63,6 procent) zijn de grootste vragende partijen. Maar er zijn ook steeds meer heterokoppels met fertiliteitsproblemen die bij de spermabank aankloppen. Door de latere leeftijd waarop koppels aan kinderen beginnen, treden er volgens experts vaker problemen op.

Strenge eisen voor donoren

De vraag mag dan wel groeien, het aanbod stijgt niet mee. Donoren moeten aan strenge eisen voldoen en vallen snel uit de boot. “Van pakweg honderd kandidaten blijven er zestien over. We zijn strenger voor de spermadonor dan voor een eigen partner”, zegt dr. Decleer. Donoren krijgen voor hun bijdrage wel een kleine vergoeding van maximaal 80 euro. Wettelijk mogen de spermabanken hiervoor op geen enkele manier reclame maken.
Ons land kijkt voor donorsperma al snel naar onder andere Denemarken, waar de grootste commerciële spermabank gevestigd is. “Maar ook daar zitten ze met tekorten”, aldus dr. Decleer. “Daardoor is de prijs het laatste halfjaar verdrievoudigd. Als we niet oppassen, zullen fertiliteitsbehandelingen onbetaalbaar worden en enkel nog voor de happy few zijn.”

Meer info vind je op de pagina van ons Fertiliteitscentrum.