Update COVID-19 (Corona)

Datum
12/06/2020

COVID-19: Richtlijnen bij een afspraak of ingreep

Kom je binnenkort naar het ziekenhuis voor een dringende of noodzakelijke consultatie/onderzoek/ingreep? 
Om je bezoek aan het ziekenhuis zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen, vragen we je om stipt toe te komen. Kom niet te laat, maar zeker ook niet te vroeg (+/- 20 minuten vooraf). Zo vermijd je lange wachttijden en kunnen de regels van social distancing gerespecteerd worden. Ben je te laat? Dan wordt je afspraak geannuleerd en moet je een nieuwe afspraak maken.
Een consultatie duurt maximaal 20 minuten. 
Kom alleen. Begeleiding door max. één persoon is toegestaan. Is een begeleider niet noodzakelijk? Kom dan alleen naar je afspraak of consultatie. Dat is veiliger voor jezelf en onze medewerkers.

Van zodra je in het ziekenhuis aankomt, vragen we je om de handen te ontsmetten met alcogel en een mondmasker te dragen. Alcogel vind je aan de ingang, een medewerker bezorgt je daar ook een mondmasker. Hou 1,5 meter afstand. 

 

Een consultatie of opname is perfect veilig.
 

Voelt u zich ziek? Heeft u ademhalingsproblemen, koorts of hoest u veel? Contacteer dan uw huisarts.

Vanaf maandag 15 juni is beperkt bezoek toegelaten.

Hou rekening met volgende veiligheidsvoorschriften:

 • Elke patiënt mag maximaal 2 bezoekers per dag ontvangen. Ook kinderen mogen op bezoek komen.
 • Het bezoek duurt maximaal 1 uur per persoon.
 • Bezoekers zijn welkom tussen 14 en 18 uur. Opgelet sommige afdelingen (zoals IZ, hartbewaking, PAAZ) hebben afwijkende bezoekuren.
 • Bezoekers moeten zich aanmelden op de verpleegafdeling
 • Patiënten op tweepersoonskamers moeten onderling afspreken om het bezoek te spreiden.
 • Tijdens het bezoek draagt iedereen een mondmasker, ook de patiënt. Bezoekers dragen geen handschoenen, ontsmetten hun handen en houden 1,5 m afstand.
   

Waarom baart dit nieuwe coronavirus mensen zo veel zorgen?
Na SARS in 2002 en MERS in 2012 is dit het derde coronavirus in de afgelopen twee decennia. Veel details van het virus, zoals oorsprong en de manier van verspreiding, blijven onbekend. Wat we wel uit onderzoek weten, is dat het virus van mens op mens overgaat wanneer een zieke persoon niest of hoest. Op dat moment komen er druppeltjes vrij die via mond en neus worden geïnhaleerd in de longen bij een gezond persoon.

Wie loopt er het meest risico?
Wie in aanraking komt met een besmette persoon loopt het risico om ook ziek te worden omdat de meeste mensen geen beschermende antilichamen hebben opgebouwd tegen het nieuwe virus. Oudere volwassenen die lijden aan long- of hartziekten, diabetes, kanker of een verminderd immuunsysteem lopen het meest risico op complicaties zoals longontstekingen en hebben een hoger risico om aan het virus te sterven.

Kan ik op reis vertrekken?
Check de reisadviezen online via Buitenlandse zaken. De info wordt dagelijks geüpdatet.

Zijn er behandelingen of vaccins?
Vandaag zijn er nog geen effectieve behandelingen voor COVID-19. Onderzoekers testen momenteel medicatie en werken de klok rond om een vaccin te ontwikkelen aangezien ze de DNA-samenstelling van het virus al kennen. Als het vaccin beschikbaar is, zal het wel nog enige tijd duren vooraleer we weten of het voldoende beschermt.

Wat als je ziek wordt/bent?
Heb je één of meerdere van volgende symptomen? Plotse koorts, pijn en rillingen, vermoeidheid, hoofdpijn, hoesten of moeite met ademhalen. Contacteer dan je huisarts. Je huisarts zal bepalen of je COVID-19, de griep of een andere infectie hebt. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een triagecentrum. Indien je situatie ernstig is, kom je best naar de spoedafdeling. Heb je milde symptomen en moet je thuis uitzieken? Rust en drink voldoende, gebruik een koortswerend middel en beperk sociaal contact om verspreiding van de infectie te vermijden.

 

 

Hoe bescherm ik me tegen het COVID-19 virus?

 • Blijf gezond: een gezond lichaam betekent meestal ook een sterk immuunsysteem dat infecties kan bestrijden. Eet evenwichtig en gezond, beweeg en slaap voldoende.
 • Was je handen regelmatig: gebruik water en zeep. Als je geen water of zeep voorhanden hebt, gebruik dan een gel op basis van alcohol (minstens 60% alcohol). Zo vermijd je trouwens veel infecties.
 • Laat je vaccineren tegen de griep: Het griepvaccin beschermt je niet tegen COVID-19, maar in België sterven jaarlijks gemiddeld 1000 mensen aan de griep. De vorige griepepisode telde zelfs 2000 doden.
 • Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
 • Ontsmet regelmatig de oppervlaktes die je regelmatig aanraakt: zeker als je ziek bent is dat belangrijk om andere personen niet te besmetten.
 • Gebruik papieren zakdoekjes als je hoest of niest: gooi die na gebruik onmiddellijk weg. Als je geen papieren zakdoekjes hebt, hoest of nies dan in je elleboogholte.
 • Bekijk betrouwbare infobronnen voor meer info over het virus: geloof de complottheorieën niet en laat je niet misleiden door medische desinformatie. 

Bron: Mayo Clinic health letter

Alle relevante info over het coronavirus vind je ook op www.info-coronavirus.be/nl