Opening skillslab in AZ Jan Palfijn Gent

Datum
02/10/2017

Op 28 september 2017 opende in het AZ Jan Palfijn Gent een skillslab waar personeel en artsen individueel of in groep trainingen zullen krijgen in realistische situaties. Het skillslab vormt een belangrijk onderdeel van een ruimer opleidingsproject waarin ook een nieuw e-learning pakket voor het personeel is voorzien.

Zorgmanager Joan De Metsenaere: “Om de kwaliteit van onze zorg continu te kunnen verbeteren is een voortdurende training van de vaardigheden en kennis van onze medewerkers nodig. Met het skillslab creëren we een plek binnen het ziekenhuis waar onze zorgverleners altijd terecht kunnen om in een veilige en waarheidsgetrouwe omgeving handelingen of uitgebreide scenario’s te oefenen. Onze mensen kunnen er ook terecht voor opleidingen, om certificaten te behalen, fouten te analyseren of bepaalde handelingen te trainen.”

Er worden heel wat eisen gesteld aan de medewerkers in een zorginstelling, een werkomgeving die steeds complexer wordt en waar technologische ontwikkelingen zeer snel gaan. Om aan alle normen te voldoen en een kwalitatieve en veilige zorg te kunnen garanderen, zijn systematische opleiding en regelmatige bijscholing onontbeerlijk. De combinatie van een skillslab met een e-learning pakket komt hieraan tegemoet. Zo wil het AZ Jan Palfijn Gent niet alleen voldoen aan de normen maar ook het personeel meer zelfvertrouwen geven en de ruimte om te groeien en om zaken uit te proberen.

Een intern skillslab zorgt voor minder tijdverlies aangezien medewerkers zich niet extern moeten verplaatsen. Opleidingen kunnen daardoor flexibel op verschillende tijdstippen binnen de shiften worden ingepast en frequenter worden aangeboden. Een eigen skillslab laat ook toe om nieuwe medewerkers snel een individuele, korte en intense training te geven bij de start van hun tewerkstelling zodat ze onmiddellijk voorzien zijn van de nodige certificaten.

Op 28 september kregen alle medewerkers (artsen, schoonmaakpersoneel, verpleegkundigen, ondersteunend personeel…) de kans om het skillslab te leren kennen. Ze werden daarbij uitgedaagd om een aantal fouten te detecteren in een patiëntenkamer en krijgen een quiz rond veiligheid.

Bekijk hier het AVS nieuwsbericht: http://www.avs.be/avsnews/nieuw-skillslab-voor-het-az-jan-palfijn