Onze Rugschool: zoveel meer dan kinesitherapie

Datum
19/10/2021

In november gaat een multidisciplinair team van start in onze Rugschool. Waar de Rugschool voorheen voornamelijk om kinesitherapie draaide, krijgen patiënten voortaan ook standaard zorg aangeboden van ergotherapeuten en psychologen. “Acht op tien mensen krijgen in bepaalde mate last van rugpijn en de helft daarvan ontwikkelt chronische rugproblemen. De impact op je dagelijkse leven en in je job is niet te onderschatten. Zorg vanuit verschillende disciplines is geen overbodigheid”, luidt het bij het team van de Rugschool.

Samen oefenen

Patiënten leren in onze Rugschool niet alleen hoe hun rug werkt, maar worden ook bewust gemaakt van minder goede houdingen of bewegingen. Ze leren anders te bewegen en werken aan stabilisatie, sterkere spieren en conditie. 
“Behalve inzicht in die fysieke aspecten, krijgen patiënten ook hulp om met hun pijn te leren omgaan. Dat kan gaan van leren omgaan met bepaalde emoties en gedachten tot ademhalingsoefeningen en visualisaties ”, vertelt Jan Lazeure, paramedisch diensthoofd Fysische revalidatie.

“Onze ergotherapeuten zoeken samen met patiënten ook uit hoe hun werk- en leefomgeving aangepast kan worden en welke ergonomische principes ze door de dag heen kunnen toepassen om hun rugpijn te verminderen. Je kan bijvoorbeeld je kantoor aanpassen en je bureaustoel anders instellen of je bureau anders opstellen ten opzicht van het binnenkomend licht. Iemand met repetitief werk zoals kassabedienden kan het advies krijgen om zitten en rechtstaan af te wisselen en niet te roteren met de rug, maar te pivoteren met de benen."

"We pakken het heel praktisch en persoonlijk aan: samen met onze patiënten oefenen we handelingen in die ze dagelijks, bijvoorbeeld tijdens hun werk, uitvoeren zodat ze uiteindelijk de juiste manier onder de knie hebben en minder last hebben. Via gerichte oefentherapie en training maken we bovendien de gordel rond de lage rug sterker en dat werkt preventief.”

Programma’s op maat

Patiënten kunnen na doorverwijzing van hun (huis)arts of arbeidsgeneesheer terecht bij onze Rugschool. Na consultatie bij een revalidatiearts en een krachttest van hun rug- en buikspieren (op een Bionix-toestel), krijgen patiënten in onze Rugschool een basisprogramma van tien weken voorgesteld, afgestemd op hun specifieke problemen. Dat kan aangevuld worden met een bijkomend programma van zes weken. Het hele traject lang worden patiënten opgevolgd door artsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten en psychologen.
De eerste sessie vindt plaats op 23 november.

Meer info

Dienst Fysische Revalidatie: 09 224 87 78
 


Het team van onze Rugschool.