Allergieën en Immuniteitsziekten

Wat is een allergie?  Andere aandoeningen  Afspraak maken en voorbereiden  Allergie of anafylaxie en het coronavaccin

Welkom in het Allergiecentrum

Het Allergiecentrum, de dienst voor allergieën en immuniteitsziekten, is een onderdeel van de afdeling Interne Geneeskunde en richt zich op de diagnose en behandeling van allergieën.

Allergieën zijn abnormale reacties van ons afweersysteem op stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn en treffen ongeveer 25% van onze bevolking, zowel kinderen als volwassenen. De klachten bij een allergie kunnen zeer verschillend zijn. De best gekende klachten zijn niezen, snotteren, neusjeuk, neusloop, tranende ogen, jeukende ogen, rode ogen, piepende adem, kortademigheid, hoesten, galbulten (urticaria) en eczeem.
Ook de oorzaken van allergie zijn zeer verschillend. Klassieke voorbeelden zijn huisstofmijt, stuifmeel (pollen), kat, hond, voeding, geneesmiddelen en gif van wespen en bijen. 

De diagnose van een allergie start met het grondig bespreken van de klachten en de mogelijke oorzaken. Vervolgens worden op basis van de vermoedens bijkomende tests uitgevoerd om zo de voorlopige diagnose te bevestigen (of te ontkrachten) en de beste behandeling op de starten. 

Lees hier meer over allergieën

Artsen

De artsen van het Allergiecentrum zijn ook verbonden aan het UZ Antwerpen waardoor ze beroep kunnen doen op extra expertise en indien nodig gemakkelijk kan worden doorverwezen. 

Prof. dr. Didier Ebo

Prof. dr. Vito Sabato

Waarom een allergiecentrum?

In een allergiecentrum kan u terecht bij artsen met een erg specifieke expertise en ervaring.

Dit is zeer belangrijk aangezien het stellen van de juiste diagnose bij allergie niet altijd voor de hand ligt.

Zo kunnen de klachten die bij een allergie horen, evengoed voorkomen zonder dat je allergisch bent.
Een klassiek voorbeeld is chronisch urticaria, ook netelroos genoemd, waarbij de patiënt meer dan 6 weken aanslepende huidlast, type galbulten, vertoont. Chronisch urticaria is bijna nooit een allergie!
De nodige kennis van andere - soms zeldzame - ziekten die klachten zoals “hooikoorts”, astma, galbulten (urticaria) en eczeem kunnen veroorzaken is dus vereist.

Daarnaast is het ook niet altijd evident om de juiste oorzaak van een allergie te bepalen en vergt het vaak de nodige ervaring om de puzzelstukjes, die moeten leiden tot een juiste diagnose, in elkaar te passen.

Tenslotte is er bijzondere expertise nodig voor het afnemen van allergietests. Niet zozeer de uitvoering van deze tests stelt een probleem, maar wel de correcte interpretatie. Het kan gebeuren dat allergiestesten negatief zijn, terwijl de patiënt een ernstige allergische reactie vertoonde. Waar nodig kunnen dan meer gespecialiseerde tests ingepland worden. Veel vaker echter zijn allergietesten positief, terwijl er geen bijhorende klachten voorkomen.

Uiteindelijk is een correcte diagnose essentieel om tot een juiste behandeling te komen. Uw arts zal dan een keuze maken uit het beschikbare gamma van allergiemedicatie om zo op een efficiënte en veilige manier uw allergieklachten op te vangen. Wanneer blijkt dat de klachten niet het gevolg zijn van een allergie maar veroorzaakt worden door een andere ziekte, zal een aangepaste behandeling opgestart worden.

Het Allergiecentrum Jan Palfijn Gent werkt sedert de oprichting in 1997 nauw samen met de Afdeling Allergologie - Immunologie - Reumatologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het Laboratorium Immunologie van de Universiteit Antwerpen. Dankzij deze samenwerking kunnen we bijzondere diagnostische tests en behandelingen aanbieden die elders niet beschikbaar zijn. Er is eveneens een netwerk opgebouwd met tal van internationaal gerenommeerde collega’s.

Heeft uw kind last van allergieën? Dan kunt u terecht bij onze kinderartsen.

 

Het allergiecentrum is door de WAO erkend als Center of Excellence. Lees hier meer.


Raadplegingen: STRAAT 112 - Afspraken: 09 224 71 11
Contactpersoon: Prof. dr. Ebo