Legionella: wat kan je doen?

Datum
17/05/2019

Naar aanleiding van de recente gevallen van Legionellose (ziekte door besmetting met legionella-bacterie) maken heel wat mensen zich zorgen. Er is geen reden voor paniek of ongerustheid, we raden wel iedereen aan om waakzaam te zijn.

Raadpleeg altijd een arts bij het samengaan van koorts, hoesten en een algemeen grieperig gevoel of algemene pijn. Een arts kan zorgen voor een snelle diagnose en - indien nodig - snelle opstart van de behandeling. 

De meeste mensen worden niet ziek door besmetting met legionella maar de ziekte kan een zwaardere impact hebben bij kwetsbare patiënten: een hogere leeftijd, rokers en wie algemeen verzwakt is. Kwetsbare patiënten die de beschreven symptomen vertonen, raden we aan om meteen naar een arts te gaan voor controle. 

Enkele feiten:

  • Besmetting kan enkel via fijne verneveling van water waarin de bacterie zich heeft kunnen ontwikkelen. Daarvoor zijn heel specifieke omstandigheden nodig.
  • De meeste mensen met een normale weerstand worden niet ziek na besmetting. 
  • Legionellose is in principe goed behandelbaar met antibiotica; een snelle diagnose draagt bij aan een goed resultaat van de behandeling. 

 Meer informatie over legionella kan je vinden op de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid.