Engelensculpturen van kunstenaar Johan Tahon brengen rust voor zorgpersoneel AZ Jan Palfijn Gent

Datum
27/04/2020

 

Op maandag 27 april overhandigde kunstenaar Johan Tahon twee sculpturen aan AZ Jan Palfijn Gent. De twee engelenfiguren krijgen een prominente plaats in het ziekenhuis en zorgen in deze coronatijden voor een rustmoment bij het zorgpersoneel.

 

Johan Tahon

Kunstenaar Johan Tahon woont en werkt in België en Zwitserland. Hij kent wereldwijde faam met zijn beeldhouwwerken, die vaak monumentale dimensies aannemen. Johan Tahon staat bekend om zijn boomlange gipsen mensfiguren, die soms ook in brons worden gegoten voor opstelling in de buitenlucht. De laatste jaren experimenteert hij steeds meer met kleinere werken in keramiek waarover hij een witte glazuurlaag laat druipen. Voor AZ Jan Palfijn creëerde hij twee keramische engelenhoofden, één wit geglazuurd en één nachtblauw.

 

Rustmoment voor zorgpersoneel

“Ik heb lang nagedacht over wat precies thuis hoorde in een ziekenhuis tijdens een ernstige crisis zoals deze die we nu kennen”, licht Johan Tahon toe. “Ik dacht veel na over de mens, het alleenstaande menselijke van zowel patiënt als zorgverlener. Wat mij vooral interesseert is datgene wat niet gezegd, niet gedeeld kan worden in groep. Hoe sterk het sociaal functioneren ook is binnen de muren van het ziekenhuis, toch ben ik ervan overtuigd dat er heel veel in eenzaamheid gedragen moet worden. Wanneer de dokter en het verplegend personeel even los kunnen komen van de spanning en de stress tijdens het werk, vallen ze terug op momenten van twijfel, angst en vermoeidheid. Ik heb het gevoel dat verstilde sculpturen kunnen bijdragen tot een vorm van troost voor het individu.” Johan Tahon hoopt dat zijn sculpturen een soort rustplaats worden, en een heilzaam moment creëren waarbij zorgpersoneel stil kan staan bij de hevige emoties, de angst, de vermoeidheid, de stress en de eenzaamheid die deze crisis teweegbrengt.

 

Kunst en zorgsector

Bestuurder-directeur Ann Wynant is bijzonder verheugd met de installatie van de twee werken van Johan Tahon: “We juichen de integratie van kunst in ons ziekenhuis absoluut toe. We zijn zeer dankbaar dat een internationaal erkend kunstenaar als Johan Tahon in deze coronacrisis twee specifieke werken creëerde met ons zorgpersoneel voor ogen. Ze krijgen een centrale plaats in ons ziekenhuis, waardoor de sculpturen toegankelijk zullen zijn voor iedereen: personeel, artsen, patiënten én bezoekers.” Dr. Louis Ide, klinisch bioloog en medisch diensthoofd infectiebestrijding in AZ Jan Palfijn, is een dorpsgenoot en vriend van Johan Tahon. Bij het zien van televisiebeelden van de coronacrisis wou de kunstenaar niet passief aan de zijlijn blijven staan maar iets terugdoen voor het zorgpersoneel. Door de vriendschap met dr. Ide viel zijn keuze vanzelfsprekend op AZ Jan Palfijn Gent.