Eerste Limburgse COVID-patiënt ontslagen bij AZ Jan Palfijn Gent

Datum
22/04/2020

Woensdag 22 april verlaat de eerste Limburgse COVID-patiënt die werd opgenomen in AZ Jan Palfijn Gent het ziekenhuis. De man uit Borgloon heeft er ruim 2 weken op de afdeling intensieve zorgen op zitten en stelt het ondertussen goed.

Limburg zwaar getroffen

Omdat de provincie Limburg in verhouding tot het aantal inwoners vrij zwaar getroffen werd door het coronavirus, werd begin april beslist om een 20-tal Limburgse patiënten over te brengen naar ziekenhuizen in andere provincies met een lagere bezetting bedden op de afdeling Intensieve Zorgen. AZ Jan Palfijn Gent ontving zo 3 patiënten die overgebracht werden uit ziekenhuizen uit Limburg.

Op 1 april kwam de 52-jarige man uit Borgloon aan in AZ Jan Palfijn. De man verbleef meer dan 2 weken op de afdeling Intensieve Zorgen waar hij beademd werd. Op 16 april was zijn toestand stabiel en werd hij verder verzorgd op de COVID-afdeling. Begin deze week kwam het verlossende nieuws dat hij woensdag ontslagen wordt uit het ziekenhuis en thuis verder kan herstellen.

Hoopgevend ontslag

Behandelend arts, dr. Julie Catteeuw, pneumoloog, is verheugd dat de patiënt het goed stelt en naar huis mag: “Op onze afdeling Intensieve Zorgen was er begin april marge om COVID-patiënten uit Limburg op te nemen. Ik kan me voorstellen dat het voor deze patiënten emotioneel extra moeilijk was om zo ver van huis verzorgd te worden. Ons personeel en onze artsen hebben het uiterste gedaan om hen te omringen met de beste zorg. En dan is een medisch ontslag vandaag uiteraard bijzonder mooi nieuws, niet alleen voor de partner en de familie, maar ook voor ons. Begin volgende week hopen we trouwens ook de tweede Limburgse patiënt te ontslaan uit het ziekenhuis. Het is altijd hoopgevend als behandelingen aanslaan, de patiënt goed vooruitgaat en je iemand kan genezen verklaren, om die reden ben ik arts geworden.”     

Erehaag voor patiënt

Om 10 uur komt de echtgenote van de patiënt uit Borgloon haar man ophalen in AZ Jan Palfijn Gent. Voor die gelegenheid vormt het personeel een erehaag en klinkt een oorverdovend applaus in de inkomhal van het ziekenhuis.

 

Foto: Jan De Meuleneir/Photo News