Rapid Recovery

Wanneer u ingepland wordt voor een knie-, heup- of schouderprothese, zal u een afspraak krijgen voor een preoperatieve sessie kinesitherapie en een preoperatieve infosessie.
 

Preoperatieve sessie kinesitherapie

Tijdens de preoperatieve sessie kinesitherapie wordt informatie over de revalidatie gegeven, worden al postoperatieve oefeningen aangeleerd en worden verplaatsingen zoals in/uit bed komen, traplopen en kruklopen voorbereid. Deze sessie start om 14 uur en duurt 1 uur. Hiervoor wordt 1 kinebeurt aangerekend.
 

Preoperatieve infosessie

Aansluitend om 15 uur vindt de infosessie Rapid Recovery plaats, waarin het hele zorgtraject aan bod komt (van consultatie bij de behandelend arts tot de ingreep zelf en de revalidatie). Nadien kunnen de patiënten terecht bij de consulenten van de sociale dienst of de dienst preoperatieve consultatie met al hun vragen, om hun dossier te vervolledigen en de nodige afspraken in te plannen.
 

Doel Rapid Recovery

Het Rapid Recovery programma zorgt ervoor dat de patiënt:

 • beter geïnformeerd is

 • sneller revalideert

 • minder pijn ervaart

 • sneller zelfredzaam is

 • minder lang in het ziekenhuis moet verblijven

Kortom: sneller herstelt.
 

Video Rapid Recovery Traject

Hier kan u de video van het Rapid Recovery Traject zien, ter voorbereiding van uw prothese ingreep. Dit vervangt uiteraard niet de infosessies, waar waardevolle informatie en praktische zaken in regel worden gebracht.

 

 

Vragen?

Bij vragen kan u terecht op het nummer 09 224 87 96.
 

Praktisch

Infosessie kinesitherapie

 • AZ Jan Palfijn Gent – Groot auditorium (straat 114 – 1e verdieping)
 • Start 14 uur (1e en 3e maandag van elke maand)
 • (Volg de bewegwijzering of vraag info aan de onthaalbalie)

Infosessie Rapid Recovery

 • AZ Jan Palfijn Gent – Groot auditorium (straat 114 – 1e verdieping)
 • Start 15 uur (1e en 3e maandag van elke maand)
 • (Volg de bewegwijzering of vraag info aan de onthaalbalie)
   

Meer achtergrondinfo:

Rapid Recovery of "snel herstel" is een programma dat werd uitgewerkt voor schouder-, knie- en heupprotheses. Het programma zorgt ervoor dat u sneller herstelt en sneller uw normale activiteiten kan hervatten.

Doordat u sneller herstelt, ervaart u minder achteruitgang in uw algemene conditie en is er minder kans op complicaties. De dienst orthopedie, de orthopedisten, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, anesthesisten, enz. staan in voor het naadloos op elkaar aansluiten van de zorg zodat een vlot en snel herstel mogelijk is bij schouder-, knie- of heupprotheses. We stemmen daarbij de behandeling en de zorg af op maat van u en uw situatie.

Bij Rapid Recovery wordt u als patiënt actiever betrokken en geïnformeerd over uw operatie, wordt aangepaste verdoving gebruikt bij de operatie en hanteren we een verbeterde pijnbestrijding na de ingreep waardoor u na de operatie vrij snel opnieuw zal kunnen stappen en bewegen.