Heelkunde

Raadpleging bij onze artsen

De dienst Heelkunde is gespecialiseerd in de deelgebieden: abdominale, laparoscopische, thoracale en bariatrische heelkunde.

Abdominale heelkunde richt zich op de chirurgische behandeling van aandoeningen in en rond de buikholte (abdomen). Dit kunnen bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren of breuken zijn in onder meer de maag, darmen, lever, galblaas, pancreas en buikwand.

Dankzij de laparoscopie is de inspectie van de buikholte mogelijk doorheen een kleine opening die meestal gemaakt wordt ter hoogte van de navel. Bij deze kijkoperaties zijn er weinig tot geen littekens merkbaar.

Ook thoracale en thoracoscopische heelkunde behoort tot ons domein. Ook voor vaatheelkunde en endovasculaire procedures kunt u bij ons terecht. Deze vakgebieden behandelen ziektes of afwijkingen ter hoogte van onder meer de aders, slagaders, lymfebanen en longen, evenals afwijkingen van de borstkas.

Ons ziekenhuis biedt ook een uitgebreid programma bariatrische heelkunde aan om problematisch overgewicht en obesitas te bestrijden.

Opname op de afdeling

Op de verpleegafdeling Heelkunde worden voornamelijk patiënten met gynaecologische en urologische problemen en/of operaties opgenomen. Daarnaast worden er ook patiënten van andere disciplines opgenomen zoals neus-, keel- oorziekten, vaatchirurgie, algemene heelkunde, orthopedie, stomatologie, oftalmologie.

Dagziekenhuis Heelkunde

Patiënten met een kleine ingreep of een beperkte postoperatieve zorg komen in aanmerking voor een opname in het Dagziekenhuis Heelkunde. Dat voor zover hun algemene toestand en een toereikende psychosociale omkadering met betrekking tot onder meer vervoer en toezicht dit toelaat. Voorwaarden:

  • Graad van ernst van de ingreep: licht tot matig ernstige ingrepen zoals excisie van huidletsels, carpal tunnel ingrepen, herstel liesbreuk, stripping varices, tonsillectomie, arthroscopie van de knie, tandextracties, verwijderen van osteosynthesemateriaal…
  • De duur van de ingreep bedraagt maximaal anderhalf uur.
  • Beperkt pre- en postoperatief bloedverlies.

Er is weinig of geen postoperatieve pijn. Als er toch pijnbehandeling noodzakelijk is, kan dit gebeuren met eenvoudige pijnstillers.

Praktische info voor een opname in het Dagziekenhuis Heelkunde

  • Zich aanbieden op het afgesproken uur bij de dienst Inschrijvingen in de inkomhal.
  • Breng zeker uw identiteitskaart mee.
  • Minstens zes uur nuchter (niet eten en drinken) zijn in geval van een ingreep onder algemene anesthesie en/of een endoscopisch onderzoek.
  • In geval van een chirurgische ingreep/operatie onder algemene verdoving zijn de preoperatieve onderzoeken uitgevoerd en moeten de resultaten beschikbaar zijn.
  • Een begeleider brengt de patiënt naar huis. De begeleider kan gedurende de dagopname bij de patiënt blijven.
  • De patiënt staat onder toezicht de eerste 24 uur na de ingreep.

Raadplegingen: STRAAT 213 - Afspraken: 09 224 71 11

Verpleegafdeling: STRAAT 162 - Inlichtingen: 09 224 81 62
Hoofdverpleegkundige: Inge De Backer

Dagziekenhuis: STRAAT 172 - Inlichtingen: 09 224 81 72
Hoofdverpleegkundige: Dominique Mortier