Darmkanker

Tijdig opsporen is de boodschap: laat je testen!
 


 

Darmkanker is in ons land nog steeds een van de kankers die het meest vastgesteld worden. Per jaar krijgen niet minder dan achtduizend mensen de diagnose van darmkanker te horen en elke dag laten helaas acht patiënten het leven door de ziekte. Vaak begint darmkanker bij goedaardige poliepen, die je niet voelt, maar die wel op te sporen zijnDr. Ingrid Bruggeman en dr. Emmelie Reynvoet leggen je eenvoudig uit waarom je laten testen belangrijk is en wat zo'n test precies inhoudt.

 

Wie moet zich zeker laten testen op darmkanker?

Het Centrum voor Kankeropsporing nodigt alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar elke twee jaar uit om een stoelgangstaal af te nemen. Je ontvangt je uitnodigingspakket met de post. Het bevat een uitnodigingsbrief met een deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.

Wat is de iFOB-test?

De afnameset bevat een iFOB-test. Deze test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Bloed in je stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. Je neemt het staal best af binnen de 2 weken nadat je de afnameset hebt ontvangen. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je op reis bent, dan kan het ook nog later. De geldigheidsduur van de test staat erop vermeld.

Je stuurt je stoelgangstaal, samen met het deelnameformulier, op in de bijgevoegde bubbel-envelop. Een postzegel is niet nodig. Je stoelgang kan enkel worden onderzocht als het deelnameformulier juist en volledig is ingevuld. De productinformatie hoef je niet mee op te sturen. Stuur je staal zo snel mogelijk op. Lukt dat niet, bewaar het dan hoogstens 7 dagen in de koelkast.

Het labo onderzoekt je staal. Binnen de 14 kalenderdagen ontvangen jij en je arts dan het resultaat. De afnameset en het labo-onderzoek zijn gratis.


Meer info over de test: https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/uitnodiging-en-test  

Meer info:Foto: dr. Bruggeman en dr. Reynvoet