Dag tegen Kanker op 19 oktober 2017

Datum
28/09/2017

Donderdag 19 oktober 2017, de jaarlijkse Dag Tegen Kanker, staat het AZ Jan Palfijn Gent helemaal in het teken van “seksualiteit en intimiteit na kanker”. Het ziekenhuis nodigt iedereen van harte uit voor een prikkelend programma dat zich richt op al wie rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is bij kanker, in het bijzonder patiënten, hun partners en mantelzorgers.

Met een beurs rond seksualiteit en verschillende infosessies wil het AZ Jan Palfijn Gent dit thema uit de taboesfeer halen. De impact van kanker op seksualiteit is niet te onderschatten, dit bespreekbaar maken is een eerste stap. Het ziekenhuis koos daarom voor de slogan ‘Let’s talk about sex’.

Wat is er te beleven?

Maak om 10 uur de aanstekelijke kick-off van de dag mee in de inkomhal van het ziekenhuis. Samen spelden we het gele lintje op als teken van verbondenheid.

In de namiddag vatten de infosessies aan. Om 13.30 uur geeft dr. Caroline Verbaeys uitleg over seksualiteit en intimiteit bij urologische kankerpatiënten. Om 14.15 uur delen onze kinesisten hun tips en tricks in een actieve workshop rond incontinentie en bekkenbodemspiertherapie. Aansluitend bespreekt dr. Arnoldine Houben, gynaecologe, erotiek en seksualiteit na kanker. Ruth Bracke sluit de namiddag af met een lezing over vrouwelijkheid na kanker.

De hele dag kan je terecht op de prikkelende beurs, eveneens in het groot auditorium. Je vindt er de producten van onder andere Tutti Passi, Vagisan, Tena Lady en discrete infostandjes rond impotentie na prostaatkanker en borstprothesen na amputatie.

Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld de demonstratie van aangepaste lingerie voor vrouwen na een borstoperatie. Dergelijke lingerie helpt de vrouwen om zich na een ingrijpende behandeling opnieuw vrouwelijk te voelen. Het model, die zelf met borstkanker te maken kreeg, zal ook moedig getuigen over de impact op haar zelfbeeld en is de namiddag aanwezig om persoonlijke vragen van patiënten te ‘beantwoorden’.

De hele dag door kan je ook in de inkomhal terecht voor meer informatie over de dienst Oncologie van het AZ Jan Palfijn Gent. Je kan er ook kennis maken met het “oncobrood project” waarbij broodrecepten op maat van individuele kankerpatiënten worden ontwikkeld om tegemoet te komen aan aangepaste smaakperceptie.

 

PROGRAMMA

10:00 uur              Kick-off Dag Tegen Kanker
– iedereen welkom – inkomhal

Infosessies
– voor patiënten met kanker – Groot auditorium, straat 114 – zonder inschrijving

13.30 uur             Seksualiteit en intimiteit bij urologische kankerpatiënten
                            - dr. Caroline Verbaeys
14.15 uur             Incontinentie en bekkenbodemspiertherapie (mét workshop)
                            - oefeningen en tips door onze kinesisten
15.00 uur             Erotiek en seksualiteit na kanker
                            - dr. Arnoldine Houben
15.45 uur             Vrouwelijkheid na kanker
                            - Ruth Bracke

Demonstratie lingerie voor borstkankerpatiëntes
– voor patiënten en naasten – Groot auditorium, straat 114

Prikkelende beurs
– doorlopend van 9.00 u tot 17.00 u – voor iedereen toegankelijk – Groot auditorium, straat 114

Bezoek de standjes van onder andere Tutti Passi, Vagisan, Tena Lady en discrete infostandjes rond impotentie na prostaatkanker en borstprothesen na amputatie.

Proef ons smaakgestuurd oncobrood
– voor iedereen toegankelijk – inkomhal

In een poging om kankerpatiënten terug met smaak te laten eten, startte het AZ Jan Palfijn Gent een pilootproject met “oncobrood”. Kom in de loop van de dag langs de stand in de inkomhal en prikkel je smaak.