AZ Jan Palfijn Gent wint Europese handhygiëne-award

Datum
22/12/2016

Eerder dit jaar werd het AZ Jan Palfijn Gent als enig Belgisch ziekenhuis, samen met drie andere Europese finalisten, genomineerd voor de Europese Hand Hygiëne Excellence Award van het medisch trainingscentrum Aesculap Academy. Na een externe audit heeft het AZ Jan Palfijn Gent de overwinning in de wacht gesleept. Dit is een mooie erkenning voor alle medewerkers die reeds jaren sterk inzetten op (hand)hygiëne en infectiecontrole.

Het AZ Jan Palfijn Gent voert onder impuls van dokter Louis Ide en verpleger-ziekenhuishygiënist Jo Lootens reeds jaren een onafgebroken kwaliteitsbeleid rond infectiecontrole (of ziekenhuishygiëne) waarin handhygiëne een centrale rol speelt en dagelijks aandacht krijgt. Twee experts van de Aesculap Academy uit Genève bevestigden dit onlangs tijdens een doorlichting.

Dokter Ide: “Het is een eer en een bijzonder mooie erkenning dat het AZ Jan Palfijn Gent deze award wint. Dit doet echt deugd en is de spreekwoordelijke kroon op het jarenlange werk.”

Bij de bekendmaking van de winnaar wond professor Didier Pittet, een wereldautoriteit inzake infectiecontrole, er geen doekjes om: “Uw ziekenhuis toonde uitstekend leiderschap bij de implementatie van een effectieve handhygiënecampagne.”

Dokter Ide en Jo Lootens reizen op 20 juni 2017 af naar Genève om de titel in ontvangst te nemen. Tegelijk zullen ze daar hun strategie voorstellen op het congres van het International Consortium for Prevention & Infection Control (ICPIC).

Ziekenhuishygiëne: een dagelijkse zorg

Voorzitter Rudy Coddens benadrukt het belang van een excellente infectiecontrole: “Door in te zetten op antibioticabeleid, isolatie, detectie, eliminatie en vooral handhygiëne, slaagt het AZ Jan Palfijn Gent erin de resistente bacteriën het hoofd te bieden, waardoor er minder complicaties omwille van die resistente bacteriën optreden bij onze patiënten.”

“Deze prijs is ten slotte de prijs voor alle Jan Palfijn medewerkers die dagelijks de regels inzake infectiecontrole respecteren en daardoor hebben bijgedragen tot deze mooie bekroning”, besluit hoofdgeneesheer dokter Heyndrickx.