AZ Jan Palfijn Gent houdt brandoefening voor personeel

Datum
19/02/2019

Vandaag, 19 februari 2019, houdt AZ Jan Palfijn Gent een brandoefening. Dit is een onderdeel van het noodplanningsbeleid van het ziekenhuis om de organisatie en medewerkers voor te bereiden op noodsituaties.

De oefening vindt plaats in een ruimte zonder patiënten zodat de normale werking van het ziekenhuis niet verstoord wordt. Aan de oefening nemen verschillende diensten deel. Zeventien acteurs spelen de rol van patiënt.

Het doel van de oefening is het intern noodplan van het AZ Jan Palfijn Gent grondig testen. De communicatie tussen de verschillende actoren is bij een incident of ramp van cruciaal belang en wordt bij deze brandoefening ruim geëvalueerd.

Vooraf werd een realistisch rampscenario uitgewerkt. Rampenbestrijding oefenen is de ideale manier om na te gaan of het noodplan effectief werkt. De coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten en de samenwerking met externe partners worden dankzij dit soort oefeningen nog beter op elkaar afgestemd.

Bestuurder-directeur Ann Wynant: “Oefeningen zoals deze trainen de deelnemers in het beter vertrouwd geraken met de noodprocedures. Uiteindelijke doelstelling is dat alle betrokkenen door frequent te oefenen een zekere routine verwerven waardoor vlotter en adequater kan opgetreden worden bij een echte noodsituatie.”