AZ Jan Palfijn Gent helpt WZC Zuiderlicht met coronaprocedures

Datum
17/04/2020

Dr. Louis Ide, medisch diensthoofd infectiecontrole en Jo Lootens, verpleegkundig ziekenhuishygiënist in AZ Jan Palfijn Gent, gaven op vrijdag 17 april een infosessie over het correct aan- en uittrekken van beschermingsmiddelen aan een team van verpleegkundigen van het woonzorgcentrum Zuiderlicht. De infosessie kadert in de samenwerking en ondersteuning die het ziekenhuis biedt aan woonzorgcentra tijdens de coronaperiode.

Ondersteuning woonzorgcentra

Het OCMW-woonzorgcentrum uit Mariakerke heeft tot nu toe zeer weinig besmettingen en organiseerde het centrum ook volgens de huidige richtlijnen en procedures. Maar net zoals veel woonzorgcentra hebben de zorgmedewerkers weinig concrete en praktische ervaring met mondmaskers en ander beschermingsmateriaal. Het correct aan- en uittrekken van mondmaskers en beschermingsmateriaal is cruciaal om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Aangezien het AZ Jan Palfijn Gent hierin als algemeen ziekenhuis veel ervaring heeft, werd op vrijdag 17 april een infosessie georganiseerd voor een kernteam van verpleeg- en zorgkundigen van WZC Zuiderlicht. Na de theorie werd een praktische aan- en uitkleedsessie georganiseerd op het grasplein voor het ziekenhuis waar de procedures, met respect voor de regels van social distancing, ingeoefend werden. Aansluitend werden de huidige veiligheids- en hygiënemaatregelen op vraag van het WZC onder de loep genomen en werden bijkomende adviezen verleend, om tijdig garanties te hebben over de juiste toepassing ervan. 

“De kennis en expertise die wij als ziekenhuis jarenlang opbouwden rond infectiepreventie en –bestrijding delen we uiteraard graag met de woonzorgcentra”, licht dr. Louis Ide toe. “Zo stellen we alle interne procedures graag ter beschikking van de woonzorgcentra die daar nood aan hebben. Het komt er daarbij vooral op aan om de procedures ook veel in te oefenen en erop toe te zien dat er geen foutjes gebeuren tijdens het aan- en uittrekken van de beschermingsmiddelen. Een klein foutje of onoplettendheid kan immers zorgen voor zelfcontaminatie.” De praktische kennis die de medewerkers opdeden, delen ze vanaf morgen verder met de andere collega’s van het woonzorgcentrum. Steve Sercu, directeur van het woonzorgcentrum Zuiderlicht, reageert opgetogen: “Het is fantastisch om te kunnen leren van de expertise van onze collega’s. AZ Jan Palfijn reageerde ook zeer snel op onze vraag naar gerichte ondersteuning waardoor we onze proactieve benadering binnen ons woonzorgcentrum verder vorm kunnen geven en de competenties van onze medewerkers verder ontwikkelen.” 

AZ Jan Palfijn Gent deed ook intern een oproep bij het eigen personeel om woonzorgcentra met personeelstekort uit de nood te helpen. Zo worden nu al meerdere verpleegkundigen van het ziekenhuis op vrijwillige basis ingeschakeld in woonzorgcentra in de ruime Gentse regio. 

Bekijk hier het filmpje van de infosessie.