Het Center for Primary Food Care Leuven (CPFC) ontwikkelde de O-box die dit jaar in drie Europese ziekenhuizen wordt getest. In deze eerste fase worden gegevens verzameld over de impact van de O-box (kort voor oncologie-box) op voedselinname door patiënten. Het AZ Jan Palfijn Gent neemt in samenwerking met Medirest als eerste Belgisch ziekenhuis deel aan dit project. Dit project kan worden uitgebreid tot een brede, wetenschappelijk onderbouwde studie over gepersonaliseerde smaaksturing onder supervisie van professor Bart Geurden, RN Phd.
“Metaal, modder, karton of helemaal niets… Wat ze ook eten, voor de meeste kankerpatiënten smaakt alles hetzelfde. Chemotherapie verstoort de smaakperceptie, zowel tijdens de behandeling als daarna. Maar als het eten niet meer smaakt, eet je minder. En voor kankerpatiënten is dat niet zonder risico: wie te weinig eet kan ondervoed raken, en wie ondervoed is reageert minder goed op een behandeling en herstelt minder snel.” Zo vat Bart Geurden de probleemstelling die het uitgangspunt voor dit smaakproject vormt, samen.
Een aanpak op maat
AZ Jan Palfijn Gent en Medirest slaan de handen in elkaar voor dit pilootproject. Een geselecteerde groep van patiënten zal experimenteren met ‘oncobrood’, selectief smaakgestuurd brood, aangepast aan de persoonlijke smaakperceptie van deze mensen. Het doel is ondervoeding bij oncologische patiënten tegengaan zonder gebruik te maken van speciale functionele voeding, voedingssupplementen of klinische voeding. Met andere woorden: hoe kan men hen weer met smaak laten eten van een gewone, gezonde en gevarieerde maaltijd?
Bekijk hieronder ook de reportage van ZorgAnders.TV