Al twee zwangerschappen in AZ Jan Palfijn Gent na gloednieuwe Coronatest bij ivf

Datum
28/06/2019

Het AZ Jan Palfijn Gent heeft de gloednieuwe Coronatest bij ivf waarmee de kans op een zwangerschap verdubbelt, al toegepast bij een tiental patiënten. De eerste twee zwangerschappen na zo’n Coronatest zijn op donderdag 27 juni een feit. AZ Jan Palfijn Gent is, naast UZ Brussel, het enige ziekenhuis in Vlaanderen dat zo’n test kan aanbieden in haar ivf-centrum.

Coronatest verdubbelt kans op zwangerschap bij ivf

Een onderzoeksteam van de VUB heeft een techniek ontwikkeld die de kans op een zwangerschap bij ivf verdubbelt. Met de zogenaamde Coronatest wordt de buitenste rand van de eicel (coronacellen) geanalyseerd waardoor een betere selectie van de eicellen kan worden gemaakt. Enkel de eicel met het grootste potentieel wordt in de baarmoeder teruggeplaatst. Dankzij deze techniek stijgt de kans op een zwangerschap aanzienlijk, daalt de emotionele druk die bij ivf komt kijken, en daalt de kostprijs voor patiënten en de gezondheidszorg.

Tot nog toe konden embryo’s enkel op hun morfologie of uitzicht worden beoordeeld om ze al dan niet terug te plaatsen in de baarmoeder. Nu wordt voor het eerst de genexpressie van embryo’s onderzocht. Bij de innesteling van embryo’s in de baarmoeder zijn immers 49 genen betrokken. Het unieke aan de Coronatest is dat er drie genen ontdekt zijn op de cumuluscellen (de voedingscellen omheen de eicel) die bepalend zijn voor de slaagkans op een zwangerschap. Bovendien kan de test uitgevoerd worden zonder het embryo te beschadigen. Uit het onderzoek blijkt dat eicellen met deze drie genen ervoor zorgen dat de kans op een succesvolle terugplaatsing in de baarmoeder stijgt van 26 naar 63%. De kans op zwangerschap via een ivf-techniek verdubbelt dus dankzij de Coronatest. De cijfers die uit het onderzoek komen, zijn van toepassing voor een enkelvoudige embryotransfer, waar slechts één embryo wordt teruggeplaatst. De zwangerschapscijfers liggen dus nog beduidend hoger indien er twee of meer embryo’s teruggeplaatst worden.

Twee zwangerschappen op zelfde dag in Ivf-centrum AZ Jan Palfijn Gent na Coronatest

In het AZ Jan Palfijn Gent werden de voorbije dagen een tiental Coronatesten uitgevoerd. Op donderdag 27 juni werden de eerste twee zwangerschappen vastgesteld.

Dr. Wim Decleer, fertiliteitsexpert aan het AZ Jan Palfijn Gent beklemtoont het belang van de Coronatest: “Het onderzoek voor deze test is absoluut baanbrekend te noemen en de test zelf betekent een enorme vooruitgang in de fertiliteitsgeneeskunde. Door de ontdekking van drie bepaalde genen in de cumuluscellen, de voedingscellen die zich rond de eicel bevinden, kan de kwaliteit van de eicel veel nauwkeuriger bepaald worden. Op die manier vindt een embryotransfer plaats waarbij de kans op zwangerschap voor onze patiënten verdubbelt.”

De test is momenteel nog vrij duur (tussen de 700 en 1000 euro), vandaar dat dr. Wim Decleer ook al aanstuurde op een terugbetalingsregeling bij het ministerie van volksgezondheid.

Dr. Decleer beklemtoont tenslotte ook dat bijkomend onderzoek nodig zal zijn omdat de test vooralsnog enkel is toegepast bij patiënten binnen de leeftijdscategorie van 22 tot 38 jaar, en dus nog niet bij oudere ivf-patiënten. Maar de huidige resultaten van de Coronatest bij een ivf-behandeling zijn nu al revolutionair te noemen. De eerste ivf-patiënt in AZ Jan Palfijn die zwanger is geraakt na de Coronatest was ook ouder dan 38, wat uiteraard bijzonder hoopgevend is voor vrouwen en koppels die al een tijdje proberen om zwanger te worden. 

Ivf-centrum AZ Jan Palfijn Gent: T 09 224 88 50 of ivf.centrum@janpalfijngent.be

REPORTAGE AVS