3.700 bomen en struiken vormen nieuw bos AZ Jan Palfijn Gent

Datum
07/12/2018

Deze week plantte de groendienst van Stad Gent 3.700 bomen en struiken om een nieuw bos te creëren op het terrein van ons ziekenhuis. Door de aanplanting komen we tegemoet aan de verplichtingen voor boscompensatie na het rooien van bomen bij de grote verbouwingswerken van de afgelopen jaren.

Het nieuwe bos bevindt zich op het ziekenhuisterrein en bestaat uit twee delen. Het grootste stuk bevindt zich tussen de ziekenhuisparking en de Henri Dunantlaan, achter het Kinderdagverblijf Kobe en Nanou. De grote kastanjeboom die centraal op dat terrein staat, blijft behouden en vormt het centrum van het bos. Het tweede deel bevindt zich aan de overkant van de dienstweg, langs het restaurantgebouw van het ziekenhuis waar reeds enkele grotere bomen stonden.

De groendienst die de opdracht uitvoert koos voor jonge boompjes van 100 tot 120 centimeter waardoor het bos snel wat hoogte en dichtheid kan krijgen. Het bos bestaat uit inheemse soorten: eik, beuk, haagbeuk, zoete kers, esdoorn en linde. Aan de rand komen ook bessendragende struiken zoals meidoorn, Gelderse roos en hazelaar. In totaal gaan 3.700 boompjes de grond in, goed voor 8.425 m² bos. We investeren zo'n 7.500 Euro in de aanplanting van het bos.

Onze voorzitter, Rudy Coddens: “Met de aanplanting van het bos komt het ziekenhuis tegemoet aan haar wettelijke verplichting maar het is ook, en vooral, een meerwaarde voor de patiënten, bezoekers en medewerkers die zullen kunnen genieten van een aangename, groene plek op het ziekenhuisterrein.”

Met het planten van bos kiezen we samen met Stad Gent ook voor een gezonde stad. Bossen zetten het broeikasgas CO2 om in zuurstof. Ze zorgen voor de opvang van fijn stof en bufferen extreme temperaturen. Zo spelen ze een belangrijke rol in het klimaat-neutraal maken van de stad. Daarnaast zijn het natuurlijk ook de leefplekken van heel wat planten en dieren.