25 mei 2021: Internationale Dag van het Bedplassen

Datum
25/05/2021

Experts vragen meer begrip voor bedplassen als medische aandoening

Bedplassen, enkele feiten op een rij...

Bedplassen is het ongewild urineverlies tijdens de slaap bij kinderen van ouder dan 5 jaar. Bedplassen komt vaak voor: 10 à 20% van de 5-jarigen plast regelmatig in bed.

Bedplassen heeft geen psychologische oorzaak. In de meeste gevallen is bedplassen een complexe medische aandoening door een te hoge urineproductie 's nachts of een verminderde blaascapaciteit. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor het gevoel van eigenwaarde, het emotioneel welzijn en het dagelijks functioneren van kinderen.

Tijd voor actie!

De internationale dag van het bedplassen werd gelanceerd om het grote publiek en professionele zorgverleners er attent op te maken dat bedplassen een veelvoorkomend medisch probleem is dat kan en moet worden behandeld. Het thema is: 'Tijd voor actie', omdat men zich ervan bewust is dat er veel meer kan worden gedaan om kinderen die in hun bed plassen te diagnosticeren en te behandelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er nog altijd heel wat misvattingen bestaan over bedplassen. Een vaak voorkomend misverstand is dus dat bedplassen een psychologische en niet zozeer pathofysiologische oorzaak heeft.

Onze artsen van de dienst urologie zetten hun schouders onder dit initiatief. Voor een afspraak of meer info kan u bij deze dienst (klik hier) terecht. 

Meer informatie over bedplassen vind je op www.worldbedwettingday.com en www.drogenachten.be

TIP: Recent biedt ook de ‘Drydawn’-app ondersteuning bij bedplassen: https://www.drydawn.com/